Skip to search boxSkip to navigationSkip to main content

Past and present distribution, densities and movements of blue whales Balaenoptera musculus in the Southern Hemisphere and northern Indian Ocean

  • T. A. Branch(corresponding author)
    ,
  • K. M. Stafford
    ,
  • D. M. Palacios
    ,
  • C. Allison
    ,
  • J. L. Bannister
    ,
  • C. L.K. Burton
*Corresponding author for this work
  • University of Cape Town
    ,
  • University of Washington
    ,
  • Applied Physics Laboratory
    ,
  • University of Hawaii at Manoa NOAA-Kewalo Research Facility
    ,
  • Southwest Fisheries Science Center
    ,
  • International Whaling Commission
Research Output:
Contribution to journal
Review article
Research
Peer-review

Open access

Publication Information

Output type

Research Output:
Contribution to journal
Review article
Research
Peer-review

Original language

English

Pages from-to (Number of pages)

Pages 116-175 (60 pages)

Journal (Volume, Issue Number)

Mammal Review (Volume 37, Issue 2)

Publication milestones

  • Published - 04/2007

Publication status

Published - 04/2007

ISSN

0305-1838

Publication IDs

  • Scopus: 34250651659

Abstract

1. Blue whale locations in the Southern Hemisphere and northern Indian Ocean were obtained from catches (303239), sightings (4383 records of ≥8058 whales), strandings (103), Discovery marks (2191) and recoveries (95), and acoustic recordings. 2. Sighting surveys included 7 480 450 km of effort plus 14676 days with unmeasured effort. Groups usually consisted of solitary whales (65.2%) or pairs (24.6%); larger feeding aggregations of unassociated individuals were only rarely observed. Sighting rates (groups per 1000 km from many platform types) varied by four orders of magnitude and were lowest in the waters of Brazil, South Africa, the eastern tropical Pacific, Antarctica and South Georgia; higher in the Subantarctic and Peru; and highest around Indonesia, Sri Lanka, Chile, southern Australia and south of Madagascar. 3. Blue whales avoid the oligotrophic central gyres of the Indian, Pacific and Atlantic Oceans, but are more common where phytoplankton densities are high, and where there are dynamic oceanographic processes like upwelling and frontal meandering. 4. Compared with historical catches, the Antarctic ('true') subspecies is exceedingly rare and usually concentrated closer to the summer pack ice. In summer they are found throughout the Antarctic; in winter they migrate to southern Africa (although recent sightings there are rare) and to other northerly locations (based on acoustics), although some overwinter in the Antarctic. 5. Pygmy blue whales are found around the Indian Ocean and from southern Australia to New Zealand. At least four groupings are evident: northern Indian Ocean, from Madagascar to the Subantarctic, Indonesia to western and southern Australia, and from New Zealand northwards to the equator. Sighting rates are typically much higher than for Antarctic blue whales. 6. South-east Pacific blue whales have a discrete distribution and highsighting rates compared with the Antarctic. Further work is needed to clarify their subspecific status given their distinctive genetics, acoustics and length frequencies. 7. Antarctic blue whales numbered 1700 (95% Bayesian interval 860-2900) in 1996 (less than 1% of original levels), but are increasing at 7.3% per annum (95% Bayesian interval 1.4-11.6%). The status of other populations in the Southern Hemisphere and northern Indian Ocean is unknown because few abundance estimates are available, but higher recent sighting rates suggest that they are less depleted than Antarctic blue whales.

Publication metrics

Metrics

Scopus
citations

PlumX, opens in new tab

Mentions
7
Captures
448
Citation count
396