Skip to search boxSkip to navigationSkip to main content

New northernmost distribution records of the Eastern South Pacific southern right whale (Eubalaena australis), including the first cases from Ecuador and northern Peru

  • Cristina Castro Ayala(corresponding author)
    ,
  • Ana M. García-Cegarra
    ,
  • Piero Uceda-Vega
    ,
  • Luis Aguilar
    ,
  • Shaleyla Kelez
    ,
  • Susannah J. Buchan
*Corresponding author for this work
  • Pacific Whale Foundation-Ecuador
    ,
  • Universidad de Antofagasta
    ,
  • Marine Megafauna Research Laboratory (CETALAB)
    ,
  • World Wildlife Foundation-WWF Peru
    ,
  • ecOceánica
    ,
  • Centro de Estudios Avanzados en Zonas áridas
Research Output:
Contribution to journal
Article
Research
Peer-review

Open access

Publication Information

Output type

Research Output:
Contribution to journal
Article
Research
Peer-review

Original language

English

Article number

e0312528

Journal (Volume, Issue Number)

PLOS One (Volume 19, Issue 11 November)

Publication milestones

  • Published - 11/2024

Publication status

Published - 11/2024

Publication IDs

  • Scopus: 85208746145
  • PubMed: 39527586

Abstract

The Eastern South Pacific Right Whale (SRW) (Eubalaena australis) population has gained interest due to its Critically Endangered conservation status. So far, this population has been confirmed only along the coasts of Chile (18◦20’S to 56◦30’S) and from southern to central Peru (17◦38’S to 12◦11’S). Recent records have extended the species’ known range, highlighting its geographic distribution, now reaching 1500 km north. Here, we report six recent records, consisting of five sightings and one stranding, that expand the documented range to northern Ecuador (0.6◦N). The northern extension of the population may be associated with the unusual three-year-long cold phase (La Niña) of the El Niño Southern Oscillation (ENSO) in the eastern South Pacific, population expansion, movement and redistribution of the species, increased monitoring effort, or a combination of these factors. These observations raise hope for the Critically Endangered SRW population, as the occurrence of mother-calf pairs may indicate a potential for population recovery. Nevertheless, these findings intensify concerns for what is still the least abundant SRW population, underscoring the urgency for more targeted research and conservation measures.

Publication metrics

Metrics

Scopus
citations

PlumX, opens in new tab

Captures
12
Social media
90
Citation count
2