Efecto de dos antioxidantes (tempo y tempol) en la criopreservación de semen ovino empleando un dilutor en base a tris

G. Luis Ruiz, A. Alexei Santiani, M. Rocío Sandoval, L. Wilfredo Huanca, C. Alfredo Delgado, S. Luis Coronado, P. César Alzamora

Producción científica: Contribución a una revistaArtículorevisión exhaustiva

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Resumen

Thirty-two semen samples from four rams were frozed using two antioxidants, Tempo (2,2,6,6 tetramethyl-1-piperidinyloxyl) and Tempol (4-hidroxi 2,2,6,6 tetramethyl-1- piperidinyloxyl), each one in concentrations of 0.5, 1.0, and 2.5 mM, to evaluate the effects on post-thawing motility, viability, acrosomal integrity, and earlier sperm capacitation. Eight replications for each antioxidant concentration and control group, were done using four semen samples per replication. Semen samples were diluted on a Tris extender. Results showed that Tempo 0.5 mM improved frozen semen quality in comparison with control group (p<0.05), by increasing progresive motility (79 vs. 67%), viability and acrosomal integrity (70 vs. 58%), and decreasing earlier sperm capacitation (9 vs. 15%). On the other hand, Tempol decreased frozen semen quality. In conclusion, the use of Tempo 0.5 mM on a Tris extender, at the end of the cooling process, could be an alternative for improving the quality of frozed ram semen.

Título traducido de la contribuciónEffect of two antioxidants (tempo and tempol) on Ram Semen cryopreservation using the tris extender
Idioma originalEspañol
Páginas (desde-hasta)99-106
Número de páginas8
PublicaciónRevista de Investigaciones Veterinarias del Peru
Volumen18
N.º2
EstadoPublicada - 2007
Publicado de forma externa

Palabras clave

  • Antioxidants
  • Criopreservation
  • Ram
  • Semen
  • Tempo
  • Tempol
  • Tris

Huella

Profundice en los temas de investigación de 'Efecto de dos antioxidantes (tempo y tempol) en la criopreservación de semen ovino empleando un dilutor en base a tris'. En conjunto forman una huella única.

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